Faʻateleina faʻatau aʻo mataʻituina e le aufaipisinisi le siama, toe tu mai Biden

BEIJING - O maketi o oloa a le lalolagi na siitia maualuga i le Aso Lulu, faʻalautele aso o le feteʻenaʻi, aʻo fuaina e le aufaipisinisi le aʻafiaga o le tamaoaiga o le siama ma le tele o manuia a Joe Biden i le Democratic primaries.

O fa'amaumauga a Europa na sili atu i le 1% ma Wall Street i le lumana'i na fa'asino atu i tupe maua tutusa i luga o le avanoa ina ua mae'a fa'afefiloi fa'atinoga i Asia.

O maketi na foliga mai e leʻi fiafia i le US Federal Reserve's afa pasene pasene na tipi i le Aso Lua ma se tautoga mai le Vaega o le Fitu atunuu faʻapisinisi e lagolago le tamaoaiga e le aofia ai ni faiga faʻapitoa.O le S&P 500 index na paʻu i le 2.8%, lona valu o aso paʻu i aso e iva.

O Saina, Ausetalia ma isi faletupe tutotonu ua faaitiitia foi tau e lagolago ai le tuputupu aʻe o le tamaoaiga i le feagai ai ma le puipuia o siama o loʻo faʻalavelaveina fefaʻatauaiga ma gaosiga.Ae ua lapataia e le au fai pisinisi e ui o le taugofie o aitalafu e ono faʻamalosia ai tagata faʻatau, o le faʻaititia o tau e le mafai ona toe tatalaina fale gaosi ua tapunia ona o karantina poʻo le leai o ni mea mataʻutia.

O le tele o faʻaitiitiga e mafai ona tuʻuina atu "faʻatapulaʻa lagolago," o le tala lea a Jingyi Pan o le IG i se lipoti."Atonu e le gata i tui, atonu e itiiti ni fofo vave ma faigofie e faʻaitiitia ai le teʻi mo maketi o le lalolagi."

O lagona e foliga mai na lagolagoina e le sa avea muamua ma Sui Peresetene US Biden le toe faaolaolaina o le tofi peresetene, faatasi ai ma nisi o le aufaipisinisi ua vaai i le sui tauva e ono sili atu ona fiafia i pisinisi nai lo le itu tauagavale Bernie Sanders.

I Europa, o Lonetona FTSE 100 na siitia 1.4% i le 6,811 ao Siamani DAX faaopoopo 1.1% i le 12,110.O le CAC 40 a Farani na siitia i le 1% i le 5,446.

I luga o le Wall Street, o le S&P 500 i le lumanaʻi na siitia i le 2.1% ma o le Dow Jones Industrial Average na siitia i luga 1.8%.

I le Aso Lulu i Asia, na maua ai e le Shanghai Composite Index le 0.6% i le 3,011.67 ae o le Nikkei 225 i Tokyo na faʻaopoopoina le 0.1% i le 21,100.06.O le Hang Seng a Hong Kong na pa'ū 0.2% ile 26,222.07.

O le Kospi i Seoul na siitia i le 2.2% i le 2,059.33 ina ua uma ona faalauiloa e le malo le $9.8 piliona tupe faaalu e totogi ai sapalai faafomai ma fesoasoani i pisinisi o loo tauivi ma faalavelave i femalagaaiga, gaosiga o taavale ma isi pisinisi.

I se isi faʻailoga o le faʻaeteete a le US investor, o le fua i luga o le 10-tausaga Treasury na paʻu i lalo ole 1% mo le taimi muamua i le talafaasolopito.Sa i le 0.95% i le amataga o le Aso Lulu.

O se la'ititi la'ititi - o le eseesega i le va o le tau maketi ma mea e maua e le aufaipisinisi pe a latou umia le feagaiga e matua'i - ua fa'ailoa mai ai o lo'o fesuia'i e le aufaioloa tupe i totonu o fa'amaumauga e fai ma malutaga ona o le popole i le va'aiga tau tamaoaiga.

Na faʻailoa e le taʻitaʻifono Fed Jerome Powell, o le fofo sili i le faʻafitauli o le siama e tatau ona sau mai tagata tomai faapitoa i le soifua maloloina ma isi, ae le o faletupe tutotonu.

O le Fed o loʻo i ai se talaʻaga umi o le sau i le laveaʻiina o le maketi ma le maualalo o fua faatatau ma isi faʻamalosi, lea na fesoasoani i lenei maketi povi i US stocks e sili ona umi i faamaumauga.

O le pa'u o le US rate o le muamua lea a le Fed i fafo atu o se fonotaga masani faatulagaina talu mai le 2008 lalolagi faʻalavelave.O le mea lena na mafua ai ona manatu nisi o faioloa e ono vaʻaia e le Fed se aʻafiaga sili atu tau tamaoaiga nai lo le fefe i maketi.

Na maua e Benchmark US crude 82 sene i le $48.00 i le paelo i fefaatauaiga faaeletoroni i le New York Mercantile Exchange.Na siitia le konekarate i le 43 sene i le Aso Lua.Brent crude, na fa'aaogaina e tau ai le suauu fa'avaomalo, fa'aopoopo le 84 sene i le $52.70 i le paelo i Lonetona.Na pau le 4 sene i le sauniga talu ai.


Taimi meli: Mati-06-2020