„Излечен“ од коронавирус тврди дека добил предупредување од FTC, па можеби не пие сребро

ФТЦ изјави дека поради дезинформации…[+] што се шират на Фејсбук и Твитер, компанијата обезбедува сомнителни третмани за СОВИД-19 или коронавирус.
Меѓу дезинформациите околу коронавирусот, тврдењата за надеж дека ќе се излечи вирусот и третманите се многу чести.Во понеделникот, Федералната комисија за трговија и Управата за храна и лекови на САД презедоа акција за да предупредат седум компании за нивните реклами за производи кои се очекува да помогнат во борбата против коронавирусот.
Засегнатите компании вклучуваат: Vital Silver (колоидна виталност), Quinessence aromatherapy, N-ergetics, GuruNanda, Vivify Holistic Clinic, Herbal Amy и Jim Bakker Show.Сите добија писма со предупредување дека поднесувањето неосновани тврдења може да го прекрши Законот за Федералната трговска комисија.
Според упатствата на ФДА: „Во моментов нема одобрени вакцини, лекови или истражувачки производи што може да се користат за лекување или спречување на вирусот“.Агенцијата рече дека потрошувачите не треба да купуваат или користат „неодобрени, одобрени или овластени од FDA да се поврзани со производи поврзани со COVID-19“.Затоа, освен ако научно не се докаже дека се точни, секоја компанија која тврди дека е способна да се бори против СОВИД-19 не треба само да го игнорира, туку целосно да го игнорира.
Една од целите на сузбивањето на FTC и FDA е митот дека пиењето сребро може да помогне да се убие коронавирусот.Ова е лажна изјава дадена од шоуто Џим Бекер.Нејзиниот водител, незадоволниот ТВ-промотор Џим Бакер (Џим Бакер) промовираше серија производи - течност со сребрен сол, сребрен сол гел во видеото со наслов „Детална студија за она што коронавирусот сè уште не го кажал“.Гуми за џвакање и сребрени пастили.Сопственикот еднаш тврдеше дека пиењето раствор од сребро може да го убие коронавирусот за само 12 часа, но некогаш светски познатиот ТВ-преносител Бакер беше повикан од Right Wing Watch во февруари.
Друг поддржувач на лек е Life Silver, кој ги поддржува пасторите на својата Фејсбук страница и тврди: „Всушност, научните и медицинските заедници генерално веруваат дека јонското сребро го убива коронавирусот.Сега е познато дека Кинезите користат јонско сребро за да се борат против ширењето на коронавирусот.И покрај овие сомнителни тврдења, објавите на Фејсбук сè уште постојат.„Не сфатив дека мојата компанија ги прекршила стандардите на FDA или дека секоја изјава се смета за измамничка.Во согласност со барањето на ФДА, ги избришав сите изјави за СОВИД-19 од мојата веб-страница и социјалните медиуми.– изјавила сопственичката на „Вигор“, Џенифер Хикман.
N-Ergetics исто така е смел во прогласувањето на моќта на среброто: „Колоидното сребро е сè уште единствениот познат антивирусен додаток кој ги убива сите овие седум човечки коронавируси“.Портпаролот на N-Ergetics изјави за Форбс дека собирале По предупредувањето, веб-страницата е ажурирана и истакна: „Ние не тврдевме дека ниту еден производ има способност да спречи, третира или лечи човечки болести... Сите производи што ги нудиме за продажбата не е наменета за ублажување, спречување, лекување, дијагностицирање или лекување на луѓето COVID-19“.
Билките, маслото и чајот исто така беа испрашувани од владините агенции.Хербалниот лек Ејми беше предупредена за неодобрени производи „Коронавирус протокол“, вклучително: чај од коски од коронавирус, заштита на клетки од коронавирус, коронавирусен агенс за калај, имунолошки систем на коронавирус и бозел Бери.На својата веб-страница, таа тврди: „Многу билки имаат силни антивирусни ефекти против коронавирусот“.
Ејми Вајднер, сопственичката на Herbal Beauty, рече дека отстранила понуда од огласот поради предупредувањето.Таа изјави за Форбс: „Бидејќи тоа е чисто природен хербален производ, ФДА не сака да цитирам никого во описот на производот што имплицира дека може да лекува, ублажува или излекува каква било болест“.На прашањето Кога може да се каже дали нејзините производи помагаат за коронавирусот, таа рече: „Не можам да ги дадам овие тврдења, но билките се користат веќе 3000 години за да му помогнат на човечкото тело да се справи со болеста“.
Во исто време, луѓето видоа дека GuruNanda го промовира своето решение за темјан, Quinesence за неговото есенцијално масло и Vivify, чај со опуштени листови, сите овие ветувања ќе помогнат да се победи СОВИД-19 без научна поддршка.(ГуруНанда изјави дека по добивањето на предупредувањето од FTC, „секоја информација поврзана со лекување или спречување на СОВИД-19 и коронавирус веднаш беше избришана“.)
Секој ги промовира своите производи на социјалните мрежи, особено на Фејсбук и Твитер.Ваквите страници се обидуваат да ги спречат дезинформациите, но јасно е дека обидите да се потврдат фактите и да се пренасочат корисниците кон сигурни извори на медицински информации биле тешки.
Претседателот на FTC Џо Симонс предупреди дека компаниите ќе ја искористат паниката од коронавирусот.Симонс рече: „Луѓето беа многу загрижени за потенцијалното ширење на коронавирусот“.„Во овој случај, не ни требаат компаниите да ги ловат потрошувачите со промовирање производи со лажни барања за превенција и третман“.
Во последниве недели, се проширија голем број измами со надеж дека ќе профитираат од коронавирусот.На пример, спам се обидува да ги измами луѓето да посетуваат веб-локации користејќи техники за лажна превенција и лажни информации за коронавирус во близина.Во исто време, Амазон лансираше 1 милион производи со лажни тврдења за коронавирус.
Кон крајот на минатата недела, компанијата за сајбер безбедност Malwarebytes издаде предупредување до веб-страница во која тврди дека ги прикажува најновите случаи на коронавирус на глобалната мапа, но страницата тивко инсталира малициозен софтвер во обид да украде лозинки и информации за кредитни картички од посетителите.
Јас сум вонреден уредник на Форбс, а содржината вклучува безбедност, надзор и приватност.Оттогаш, обезбедувам функции за вести и пишување на овие теми за главните публикации
I’m the associate editor of Forbes, and the content involves security, surveillance and privacy. Since 2010, I have been providing news and writing functions on these topics for major publications. As a freelancer, I have worked in companies such as The Guardian, Vice Main Board, Wired and BBC.com. I was named a BT security journalist for a series of exclusive articles in 2012 and 2013, and was awarded the best news report in 2014 for his report on the US government harassing security professionals. I like to hear news about hackers destroying things for entertainment or profit, and news about researchers who find annoying things on the Internet. Give me a signal on 447837496820. I also use WhatsApp and Treema. Alternatively, you can email me at TBrewster@forbes.com or tbthomasbrewster@gmail.com.


Време на објавување: 27.08.2020